Interessen for kunstig intelligens og ny teknologi er stor i arbeid- og inkluderingsbransjen.
– Klara er et konkret eksempel på hvordan vi nå tar utviklingen videre. Det er et verktøy som gjør det mulig for våre medlemsbedrifter å hente verdi ut av NHOs arbeidsmarkedsdata og bruke innsikten til å gjøre veiledernes arbeid enda mer treffsikkert. Dette handler ikke om å erstatte mennesker – men om å forsterke dem. Veilederne våre gjør en avgjørende jobb hver dag. Nå får de et verktøy som hjelper dem å komme enda tettere på arbeidsgivers behov.
En bransje i utvikling
Satsingen på KI er bare ett uttrykk for en større bevegelse, understreker Stien. Han peker på at hele bransjen er i endring – både i hvordan den jobber, og hvordan den blir oppfattet.
– Vi står i en utvikling der vi leverer bedre resultater, får større gjennomslag og blir møtt med økt tillit. Det har ikke alltid vært sånn. Det er faktisk ikke mange år siden vi slet med å bli sett. Nå inviteres vi inn i sentrale politiske prosesser. Det er vi stolte av – og det forplikter.
Han minner likevel om at denne posisjonen ikke kan tas for gitt.
– Når det går bra, er det fort gjort å tenke at det kommer til å vare. Men rammevilkår kan strammes inn, prioriteringer kan skifte. Derfor er det så viktig at vi viser at vi utvikler oss, at vi fornyer oss. Klara er et uttrykk for nettopp det. Vi må aldri bli stående stille.
Teknologi som bygger videre på fag og relasjoner
For Arbeid & Inkludering er KI-satsingen mer enn et teknologiprosjekt. Det er også et strategisk grep for å styrke arbeidsgiveroppfølgingen og utvikle nye metoder i tråd med samfunnets behov.
– Dette er en videreføring av det vi har bygget opp gjennom blant annet Ringer i Vannet. Nå legger vi til en ny dimensjon. KI gjør det mulig å forstå arbeidsgivers behov raskere, og å finne rett kandidat på en mer målrettet måte. Det er der kraften ligger. Ikke i det teknologiske alene – men i kombinasjonen av innsikt, relasjon og fag.
Han mener dette også handler om å vise offentlig sektor at bransjen er en strategisk samarbeidspartner – ikke bare en utfører.

– Myndighetene forventer dokumenterbare resultater, digital kompetanse og presisjon i oppfølgingen. Vi må være i forkant. Hvis vi lykkes med dette, viser vi at vi er både moderne og ansvarlige. Da styrker vi hele bransjens posisjon.
Et mulighetsrom som må gripes nå
Samtidig er han tydelig på at dette er et mulighetsrom som ikke varer evig.
– Hvis vi ikke går inn i dette nå, med nysgjerrighet og innsatsvilje, vil andre gjøre det. Og de har helt andre ressurser enn vi har, men har neppe samme kunnskap som oss om målgruppene og hva som skal til for at disse kommer i jobb. Derfor haster det. Ikke fordi vi skal være først – men fordi vi skal være relevante. Og fordi det er vi som kjenner arbeidsgiverne og kandidatene best.
Klara er bare første steg. Målet er å utvikle KI-baserte løsninger også for tiltak som VTA og VTA-O, der arbeidsgiveroppfølging og treffsikker matching kan utgjøre en enda større forskjell.
– Tenk om vi kan gi mennesker med nedsatt arbeidsevne enda bedre muligheter for jobb og inkludering fordi vi vet mer, ser mer – og treffer bedre. Da snakker vi reell effekt. Det er dette det handler om.
Teknologi og tillit – to sider av samme sak
Men teknologisk utvikling reiser også etiske spørsmål. Arbeid & Inkludering ønsker å være en ansvarlig pioner, og legger stor vekt på personvern og tillit i hele utviklingsløpet.
– Vi skal ikke bare bruke KI – vi skal vise hvordan det kan gjøres på en trygg og tillitsvekkende måte. I NHO-fellesskapet har vi tilgang på juridisk spisskompetanse, og det gir oss et viktig fortrinn. Teknologi og tillit må gå hånd i hånd.
– Dette må vi gjøre sammen
Han avslutter med en tydelig oppfordring til medlemsbedriftene.
– Vi har tatt en ledende posisjon – men vi kan ikke utvikle dette alene. Klara og det som kommer etter, vil bare bli så godt som det vi gjør det til – sammen. Erfaringene og behovene ute i bedriftene må være kompasset vårt. Og hvis vi lykkes med det, så tror jeg vi kommer til å gjøre en reell forskjell. Ikke bare for arbeidsgivere og arbeidssøkere – men for hele samfunnsoppdraget vårt.