– Mitt inntrykk er at de aller, aller fleste vil jobbe, og skjønner at det å være i arbeid er godt for helsa deres selv om man ikke kan jobbe fulltid. Så jeg får ikke følelsen av at de som kommer inn her er late eller uinteresserte. Det gjelder bare å finne den jobben som passer med kompetanse, alder og helse. Det har vi massevis av eksempler på, sier Petter Strandli i Fretex Jobb i Fredrikstad til Dagsavisen Demokraten.
Han har siden 2015 vært jobbkonsulent i ulike arbeids- og inkluderingsbedrifter, de siste årene ved Fretex Jobb i Fredrikstad.
– Alle som kommer inn her er brukere fra Nav som er helt eller delvis utenfor arbeidslivet. Vi skal hjelpe til med å avklare arbeidsevne og veien videre. Hvilke interesser du har, hva slags type kompetanse og kunnskap, hvilke helseutfordringer du sliter med og hva som må til for å komme ut i arbeid, forteller Strandli.
Seks av ti vil støtte mer
I 2021 gjennomførte Respons Analyse den landsomfattende undersøkelsen Jobbarometeret på vegne av Fretex Jobb, som tok for seg en rekke sider ved norsk arbeidsliv. Blant annet så den nærmere på hvordan både befolkningen generelt og arbeidsgivere ser på mennesker som mottar ytelser fra Nav.
– Mange svarer at brukerne trolig har hatt det vanskelig i livet, og at de fortjener hjelpen de får. Av de negative holdningene gjelder dette kun fem prosent av respondentene. Da ser vi at nesten alle har forståelse for at livet ikke alltid går som planlagt, og at det rett og slett er en myte at nordmenn ser ned, eller stygt, på de som har behov for dagpenger, sier daglig leder Dag Atle Meinich-Bache i Fretex Jobb.
Les mer om Jobbarometeret til Fretex her