Inko delte ut inkluderingspris til Rema 1000

Terje Rognli (t.h) delte ut prisen for årets inkluderingsbedrift, på vegne av Inko. Det var kjøpmann Kjetil Mikalsen (midten) og hans Rema-butikk i Harstad som ble tildelt den gjeve prisen. Kristian Steffensen Rostad (t.V) er en av Inkos ansatte som har praksis som butikkmedarbeider. Foto: Inko.

Vår medlemsbedrift Inko delte ut Inkluderingspris til Rema-kjøpmann for å drive en utmerket praksisarena for personer som ikke kan ha en ordinær jobb. Gjennom praksis i butikken får de likevel ta del i et arbeidsmiljø og kollegafellesskap.

Kristian Steffensen Rostad jobber på Rema fire dager i uka, skriver iHarstad. Han er veldig fornøyd med måten han har blitt tatt imot, og gleder seg til å gå på jobb hver dag, skriver iHarstad.no i forbindelse med Inkluderingspisen. Prisen ble delt ut av medlemsbedriften vår Inko like før jul, og gikk til kjøpmannen og butikken hvor Rostad jobber; Kjetil Mikalsen ved Rema Bergseng. 

–Jeg trives kjempegodt her, og har fått mange gode kolleger, og jeg gjør det jeg kan for å hjelpe de som trenger det her. Noe av det jeg liker best er å ha kontakt med kundene. Det er hyggelig å hjelpe dem når de ikke finner det de leter etter, sier han til den lokale nettavisen.

Suksess å kombinere to arbeidssteder

Han er en av de 6 personene som nå er i praksis i en av Rema 1000 sine butikker i Harstad, mens de er ansatt i Varig tilrettelagt arbeid (VTA) i medlemsbedriften vår Inko. Veileder i Inko Terje Rognli, forteller at det å ha praksis i en ordinær bedrift er viktig for mange av de VTA-ansatte. De fleste er i en situasjon hvor de ikke kan ha en vanlig jobb. De jobber i utgangspunktet på Inko. Der kan arbeidsoppgavene være å pakke og levere frukt til arbeidsplasser, eller jobbe med renhold, kantine eller vedproduksjon for å nevne noe.

– Våre deltakere har deltatt i forskningsprosjekter ved Universitetet i Tromsø. Resultater derfra viser at det er positivt for de fleste deltakere å komme seg ut på ordinære arbeidsplasser noen dager, og samtidig beholde tilknytningen til vår interne arbeidsarena. På den interne arbeidsplassen møter de likesinnede, og opplever større forutsigbarhet og trygghet. Det er her de møter vennene sine, og nettverket sit i større grad, sier Rognli.

Denne miksen av å jobbe internt i en Arbeid & Inkluderings-bedrift og å være ute i det ordinære arbeidslivet, fører til at de VTA-ansatte inkluderes i samfunnet i større grad. 

Et inkluderingsvillig næringsliv

– Mange av våre VTA-ansatte som også jobber ute i en ekstern bedrift, er ofte veldig stolte av jobben sin, sier Rognli. – De er med på julebord og personalmøter i den eksterne bedriften, og drar noen ganger på kurs på hotell. Alt dette betyr mye for dem.

I tillegg til at praksisordningen øker den enkelte VTA-ansattes følelse av å høre til på en arbeidsplass og i et miljø, så kan det også gjøre mye for de ansatte rundt.

– Jeg vet om et eksempel hvor den VTA-ansatte bidro sterkt til å lage te helt nytt arbeidsmiljø. Arbeidsgiveren kunne fortelle at folk begynte å prate mer sammen etter at denne deltakeren begynte å jobbe hos dem, sier Rognli. Dette var hos en annen arbeidsgiver utenfor Rema-kjeden. 

For det er stor vilje til å inkludere i næringslivet i Harstad. Det setter Inko og Rognli stor pris på, og dette viser de ved at de dele ut Inkluderingsprisen på sjuende året. I begrunnelsen for tildelingen legger Inko vekt på at alle Rema-butikkene i Harstad gjør en strålende innsats på inkluderingsfeltet. Men de måtte velge én bedrift. Det var ikke tilfeldig at valget falt på Kjetil Mikalsen ved Rema Brgseng;

– Han har en unik evne til å se potensialet i hver enkelt, og til å finne de oppgavene som er riktige for dem. Han og de andre Rema-butikkene er genuint opptatt av at de VTA-ansatte skal være en del av miljøet på arbeidsplassen, sier han.

Også Mikalsen har opplevd at de VTA-ansattes tilstedeværelse påvirker miljøet positivt, i følge Rognli.

– Kjøpmannen har fortalt at det at han inkluderer, gjør at de ordinært ansatte får vist andre sider av seg selv, sier Rognli.

– Fantastisk samarbeid 

Til iHarstad.no forteller Mikalsen selv om sin motivasjon til å inkludere.

– Jeg har alltid hatt et hjerte for at alle skal få en sjanse og muligheten til en meningsfylt hverdag. Det fikk jeg muligheten til da vi åpnet butikken.

Han setter stor pris på å gå til topps når Inko kårer den beste lokale inkluderingsbedriften, og ikke minst er han glad for samarbeidet.

– Denne prisen henger høyt, forteller kjøpmann Kjetil Mikalsen. –Vi har hatt et fantastisk samarbeid med Inko og det er en ære å motta prisen.