TV 2 forteller historien om Tetiana Wenberg som flyttet til Norge fra hjemlandet Ukraina da hun ble sammen med en norsk mann i 2018. De er begge døve, og det bød på utfordringer med å komme inn på arbeidsmarkedet. Wenberg har ukrainsk tegnspråk som morsmål.
Hun kunne gått en uønsket fremtid som uføretrygdet i møte. Men i stedet søkte hjelpemiddelsentralens arbeidsplassteam og NAV Bodø i 2020 henne inn hos arbeids- og inkluderingsbedriften FREM Bodø. Der ble hun kjent med veileder Stein Olav Rogne.
– Jeg er redd for at hun hadde havnet i NAV-køen, og der ville hun ha ventet så lenge at hun til slutt hadde blitt værende der, sier han til TV2 om hva som ellers kunne ha blitt alternativet.
Rogne ga undervisning i norsk arbeids- og samfunnsliv, og hadde stor tro på Wenberg. Tolketjenesten ved NAV Hjelpemiddelsentral bidro med opplæring i norsk tegnspråk. Etter hvert som kommunikasjonen gikk lettere, startet prosessen med å finne et sted hvor Wenberg kunne få prøve seg i arbeidslivet. Men det var en utfordring til.
– Det er utfordrende å få bedrifter til å prøve ut døve arbeidstakere på grunn av manglende erfaring, og at kommunikasjonsutfordringene lett får hovedfokuset. Det er slitsomt å få en arbeidsgiver til å si ja, og vi bruker flere måneder på å få det til. De fleste bedrifter blir livredde fordi hun ikke hører, sier Rogne til TV2.
– Vi trenger forsterket satsing på tiltak som gir folk jobb
På tross av dette klarte Rogne, Wenberg og Frem å nå målet. I likhet med rundt 13 000 andre som hadde havnet på utsiden av arbeidslivet, fikk Wenberg en god nyhet. Hun fikk prøve seg hos arbeidsgiveren Insider Facility Solutions i Bodø. For Wenberg var dette full klaff. For andre som er på tiltak i Arbeid & Inkludering sine medlemsbedrifter kan det være andre løsninger. Noen starter et utdanningsløp for å skaffe seg riktig kompetanse for sin vei inn arbeidslivet.
– De gruppene som er på tiltak i våre bedrifter har i utgangspunktet stått langt unna arbeidsmarkedet. Derfor er disse tallene ekstra gledelig, sier direktør i Arbeid & Inkludering Kenneth Stien om de rekordhøye resultatene for 2021. – Ikke minst når vi vet at pandemien har ført til at mange utsatte er blitt tilsidesatt og skjøvet bort fra arbeidslivet. Tallene viser at arbeidsmarkedstiltak er viktig for å gi flere en mulighet til å komme i arbeid. Fortsatt står mange på utsiden. Her må det satses mer fremover.
Han trekker også frem hvor stor verdi det ofte gir arbeidsgiver å rekruttere personer som har stått utenfor arbeidslivet.
– Lenge handlet inkludering om god vilje, men vi erfarer at det har blitt en rekrutteringskanal for mange arbeidsgivere. Ikke minst fordi inkludering er gjort til noe arbeidsgivere ser nytten av, og da er det viktig med en god jobbmatch. Det betyr at vi kvalifiserer kandidatene til oppgaver bedriften trenger å få løst. Da kommer også den enkelte inn som ønsket og etterspurt arbeidskraft.
Insider og Wenberg var god jobbmatch
Elsa Karlsen er avdelingsleder hos firmaet Insider Facility Solutions i Bodø. De så raskt at Wenberg var en ressurs.
– Vi har søkelys på mulighetene og ikke utfordringene, og har erfaring med arbeidstakere med mange forskjellige morsmål. Vi så at hun var stabil og flink i jobben, sier Elsa Karlsen, avdelingsleder hos Insider Facility Solutions, sier Karlsen til TV2. – Målet nå er en størst mulig fast stilling som renholder i Insider så fort som mulig i 2022, sier Karlsen.