Psykologer har visst det lenge, og forskningen peker også den veien. Innerst inne har vi vel alle visst det fra det øyeblikket vi kom til verden og var avhengig av et annet menneske.
– Relasjonen og tryggheten må komme først, sa psykolog Hedvig Montgomery fra scenen.
Samspill med andre er et grunnleggende behov for mennesket. Relasjoner er avgjørende for mye, også for å ta utdannelse, komme i jobb og bli der. Derfor har vi snakket om relasjoner i to dager på Fagkonferansen 2022. Vi inviterte psykologer, forskere, jobbveiledere og andre som jobber tett på sårbare grupper.
Tro flytter fjell
Væksthuset er en ideell aktør innen inkludering i Danmark. I tillegg til å drive med veiledning og formidling til jobb, har de et eget forskningssenter. Charlotte Liebak Hansen, som leder Væksthusets Forskningscenter, har forsket på hva som skal til for at en jobbkandidat lykkes med å komme i jobb. Hvilke faktorer i veiledningsprosessen er det som spiller inn på sluttresultatet? Det hun fant er kanskje ikke overraskende, med tanke på menneskets grunnleggende behov for relasjoner. Men det er like fullt nybrottsarbeid å konkretisere og tallfeste følgende gjennom forskningen:
– Vi så at den mest avgjørende faktor for om jobbkandidaten kom i jobb, var veilederens tro på kandidaten, sa Liebak Hansen på Fagkonferansen.
Studien hun her viste til tok for seg 10 jobbsentre, 300 saksbehandlere og 4000 jobbkandidater i løpet av fire år. Jobbkandidatens sjanse for å lykkes var betydelig høyere i de tilfeller hvor veilderen trodde at kandidaten ville lykkes.
– De jobbveilederne som i utgangspunktet hadde en jevnt over positiv holdning til sine kandidaters jobbsjanser, så ut til å komme i mål med ønsket resultat oftere enn de andre, sier Liebak Hansen.
Samtidig viste studien at svært få hadde en stabil og positiv tro på kandidatene. Alle de 300 veilederne i studien fikk følgende spørsmål: "Tror du at jobbkandidaten kommer i jobb innen et år?"
– Bare 6 prosent svarte "ja" på spørsmålet, sier Liebak Hansen.
23 prosent av veilederne svarte nei, 25 prosent tvilte og 24 prosent vekslet mellom tro og tvil. Når det da viser seg at veilederens innstilling har en så direkte påvirkning på resultatet, så ligger det et stort potensiale i å jobbe med veilederens holdninger.
Charlotte Liebak Hansen, leder av Væksthusets forskningscenter og spesialrådgiver Magne Bråthen i arbeid & Inkludering.
– Dette viser at en målrettet innsats som rettes mot å endre veiledernes vurdering av jobbsøkernes muligheter, kan ha et stort potensiale for å hjelpe flere over i arbeid, sier Magne Bråthen.
Bråthen er spesialrådgiver for tall og statistikk i Arbeid & Inkludering, og han fulgte innlegget fra Danmark med sterk interesse.
– Sosialt arbeid er et fagfelt hvor såkalt relasjonskompetanse står sentralt. Så det at relasjoner og holdninger er viktig, er ikke nytt. Det som er banebrytende med Væksthusets forskning, er at de har klart å tallfeste i hvilken grad dette påvirker sannsynligheten for å komme i arbeid. Det er så viktig kunnskap!
Det samme som river ned, kan bygge opp
Viktigheten av relasjonen mellom veileder og jobbkandidat, ble også bekreftet av Tonje Fyhn fra forskningsinstituttet NORCE. Hun har sett på årsaker til at ungdom havner utenfor, også denne studien gir oss nyttig informasjon for å jobbe mer målrettet for å hjelpe mennesker i jobb.
– Det ser ut til at det samme som får mennesker til å falle utenfor, kan bringe dem inn igjen, sier Fyhn. – Nemlig det at de møter en trygg voksenperson som er der for dem. For de aller fleste som faller utenfor, er det dette som har manglet. Trygge relasjoner.
Funnene fra Væksthuset, har ifølge Liebak Hansen endret måten de jobber med arbeidsinkludering i Danmark, og den har fått ringvirkninger i Sverige. Er det Norge sin tur nå? Bråthen er ikke fremmed for den tanken.
– I Norge har vi lagt vekt på å diskutere hvilke metoder som skal ligge til grunn for den arbeidsrettede oppfølgingen av ulike grupper. Det er viktig det, men kanskje kan disse funnene gjøre at vi utvider diskusjonen. For vel så viktig som metodikker er det altså at veilederen har tro på jobbkandidaten.
Omsorg før krav
Og det er kanskje ikke så rart, skal vi tro psykolog Hedvig Montgomery. Hun er alle småbarnsforeldre gode hjelper og rådgiver, når det kommer til å ruste barna for livet. Viktig kunnskap som også er avgjørende i møte med unge voksne som strever etter å finne sin plass i arbeidslivet og i samfunnet.
– Vi har alle hørt påstanden om at "Å stille krav er å bry seg". Hva tenker du om dette? Dette spørsmålet stilte konferansier Per Christian Langset til Montgomery på scenen.
– Påstanden er sann men feil. For den er i gal rekkefølge, svarte Montgomery rolig men kontant. – Man må først bry seg, så kan man stille krav. Man må først skape trygghet, så kan man lære bort noe.
– Relasjonen må alltid komme først.