Direktøren viser til at arbeidsrettingen i tiltaket er sterkt og at resultatforbedringen er markant i dette tiltaket enn i de gamle tiltakene som ble erstattet av AFT i 2016.
Stien mener det nå blir viktig at inkluderingsbransjen går foran og tar faglig eierskap til hvordan den vil jobbe systematisk for å imøtekomme NAVs målsetninger.
- Vi mener det er rom innenfor AFT-regelverket for at tiltaksleverandørene kan drive mer avtrappende oppfølging etter at kandidaten har kommet i jobb. Bedriftene bør kunne følge opp kandidaten i en periode på to år etter formidling, sier Stien.
Direktøren sier at Arbeid & Inkludering også vil jobbe for at det iverksettes kombinasjonsløsninger med arbeidstrening og utdanning i arbeidsinkluderingsløp i større utstrekning enn i dag.
- Vi følger oss trygge på at en større vektlegging av gode og tilpassede utdanningsmuligheter i AFT kommer til å styrke jobbfastholdelsen.
Stien påpeker at rapporten også gir mange øvrige innspill som bransjen kan bruke som grunnlag for videre fagutvikling av AFT-tiltaket.
Forskerne har talt
Denne uken la Proba samfunnsanalyse og Frishsenteret ved Universitetet i Oslo frem en evaluering av AFT-tiltaket. I evalueringen skulle forskerne blant annet vurdere effektiviteten og den samfunnsøkonomiske verdien av AFT-tiltaket. Blant hovedkonklusjonene i rapporten er følgende:
-
Arbeidsforberedende trening er et effektivt tiltak som øker overgang til jobb og utdanning
-
Det samfunnsøkonomiske bidraget fra Arbeidsforberedende trening er positivt. Dette tilsier at tiltaket fortsatt bør tilbys.
- Vektlegging av grunnleggende og uformell kompetanse i AFT-opplæringen øker sannsynligheten for at AFT-deltakere begynner på en utdanning etter at tiltaket er sluttført.
Les selve evalueringsrapporten her: https://shorturl.at/huJM3
- Må jobbe mer med jobbfastholdelse
-Selv om AFT-tiltaket er dyrere enn andre tiltak, er den samfunnsøkonomiske gevinsten ved å lykkes med AFT-tiltaket spesielt stor, da dette er en målgruppe hvor uføretrygd fort er alternativet, sier Kenneth Stien.
- Så viser rapporten at vi må jobbe hardere med jobbfastholdelse. Dette illustrerer nok en gang behovet for videre, avtrappende oppfølging etter ansettelse.
Stien viser til at det er bred enighet i fagmiljøer om at en relativt beskjeden investering i oppfølging i etterkant vil gi svært store gevinster både for enkeltindividet og i et samfunnsøkonomisk perspektiv.
- Skreddersøm er nøkkelen til AFTs suksess
- Deltakere som kommer i jobb, trenger tett oppfølging samt få flere forsøk og utforske egne forutsetninger hos forskjellige arbeidsgivere. De har behov for karrierekompetanse, lære seg omstilling, stå i situasjoner utenfor egen komfortsone, samt trening på å imøtekomme arbeidslivets krav om stabilitet, effektivitet og fleksibilitet, sier Stien - som benevner denne typen skreddersøm som årsaken til at man har lykkes med Arbeidsforberedende trening.
Direktøren opplyser om at et gjennomgående krav fra arbeidsgivere for å være med på et samarbeid, er at veilederne er tilgjengelige, kan stille på kort varsel og løse utfordringer eventuelt bistå med opplæring og tilrettelegging i bedriften.
- Medlemsbedriftene jobber på denne arbeidsmåten. Det sikrer at de som står lengst fra arbeidsmarkedet får et robust tilbud, sier Stien.