- Et fremgangsrikt år for Arbeid & Inkludering
- Vi legger bak oss et sterkt år for bransjeforeningen med mange interessepolitiske gjennomslag og ny innsikt i hva som virker på feltet vårt, sier direktør Kenneth Stien.
- Vi legger bak oss et sterkt år for bransjeforeningen med mange interessepolitiske gjennomslag og ny innsikt i hva som virker på feltet vårt, sier direktør Kenneth Stien.
Direktøren slår fast at det kanskje fremste politiske gjennomslaget, er at regjerningen i neste års statsbudsjett bryter med den langvarige tradisjonen om å kutte i arbeidsmarkedstak når ledigheten er lav.
- Dette betyr at regjeringen har erkjent at man får aller mest effekt ut av arbeidsmarkedstiltak i tider der etterspørselen etter arbeidskraft er høy. NAVs egen kunnskapsinnhenting viser tross alt akkurat det samme, sier Stien.
I høst la Proba samfunnsanalyse og Frischsenteret frem en evaluering av tiltaket Arbeidsforberedende trening. Forskerne bekrefter at AFT er et effektivt og samfunnsøkonomisk lønnsomt tiltak for de mest sårbare gruppene, og anbefaler at man fortsetter å tilby AFT.
- Til tross for suksessen avdekker rapporten utfordringer, spesielt dette med at en viss andel ikke beholder tilknytningen til arbeidslivet over tid. Dette kan skyldes ulike faktorer, inkludert nedbemanninger, manglende kompetanseoppbygging, og behovet for å få nok tid til å etablere seg i arbeidslivet etter lengre perioder utenfor. Et tiltak vil være å iverksette avtrappende oppfølging og «overvåkning» av den enkelte fra Nav og tiltaksarrangørene i minst to år etter endt arbeidsinkludering. Kostnadene til dette vil være mikroskopiske sammenliknet med hva man får igjen ved øke den varige tilknytningen til arbeidsmarkedet, sier Kenneth Stien.
Regjeringen utreder nå nye regler for oppfølging i Varig tilrettelagt arbeid i ordinære virksomheter (VTA-O) og sender forslagene på høring tidlig i 2024.
- Arbeids- og inkluderingsbransjen har unik kompetanse på arbeidsgiveroppfølging, og vi ser positivt på muligheten for at andre enn Nav kan gi oppfølging i tiltaket. Vi tror våre medlemsbedrifter kan bli foretrukket som leverandør av dette varige oppfølgingstiltaket når det iverksettes, sier Stien.
En ny AFI-rapport oppsummerer nødvendige forutsetninger for at lønnstilskudd skal være effektivt for å få sårbare grupper i jobb. Forskningen indikerer at de fleste med nedsatt arbeidsevne som får lønnstilskudd, kombinerer det med andre tiltak.
Denne forskningen understreker behovet for omfattende støtte og tett oppfølging for de mest sårbare jobbsøkerne, mener direktøren.
- Lønnstilskudd alene er ikke tilstrekkelig, da det kan fortrenge grunnleggende tiltak som Arbeidsforberedende trening. Selv om lønnstilskudd alene kan resultere i god formidling, skaper det ikke den beste jobbfastholdelsen med mindre virkemidlet er kombinert med et arbeidsrettet tiltak, sier Stien.
I 2023 startet Arbeid & Inkludering også opp en intern strategiprosess som vil få svært stor betydning for medlemsbedriftene fremover. Ut ifra en rapport med fremtids-scenarier, som et utvalg ledet av eksternt styremedlem Iselin Marstrander har laget, er organisasjonen nå i gang med å behandle en ny strategi for bransjeforeningen. Den nye strategien skal være operativ fra og med landsmøtet i 2024.