Dette seminaret, som var fulltegnet, understreker den økende interessen og engasjementet som bransjen viser for å takle utfordringer knyttet til sykefravær og arbeidsinkludering.
En dag med innsikt og engasjement
Seminaret startet med Gudleik Leir, som er advokat og lege. Han åpnet programmet med et dyptgående foredrag om arbeidsgivers styringsrett, etterfulgt av to case-studier presentert av Hanna Skjebstad Weigård og Ane Bergo, advokater fra NHO Service og Handel. Disse case-studiene, basert på faktiske situasjoner, ga deltakerne verdifulle perspektiver og grunnlag for diskusjon.
Diskusjoner og løsninger i fokus
Etter en fruktbar gruppediskusjon og en vel fortjent lunsj, fortsatte seminaret med en gjennomgang av case-ene i plenum og en spennende presentasjon av evalueringsrapporten fra Oxford Research AS ved Paal Haavorsen. Deltakernes spørsmål og diskusjoner etter presentasjonen viste tydelig et engasjement og en vilje til å anvende kunnskapen fra dagen i deres respektive roller. Paal Haavorsen i Arbeid & Inkludering peker på at "god kjennskap til arbeidsgivers styringsrett er viktig for ansatte i våre medlemsbedrifter som skal utføre Ekspertbistand. Det er viktig å forstå mulighetsrommet en har for å finne frem til gode og samforente løsninger i fellesskap".
Mer av slike dager!
Elisabeth Smith Tvedte, markedssjef og veileder i Ekspertbistand i Norasonde forteller at hun ønsker mer av slike dager! Hun poengterer viktigheten av at vi som arbeider i bransjen kan utveksle erfaringer, da det er mange som arbeider med dette alene og det kan være tøffe caser. Derfor er det fint å kunne dele erfaringer med kollegaer i bransjen. Hun trekker også frem innlegget til Gunleik. Her fikk vi et perspektiv på at du kan tenke annerledes, både når det gjelder Nav og legens perspektiv, og slik finne forslag til andre løsninger i fellesskap.
Tryggve Gran er veileder inne sykefraværsoppfølging i Grønnevig, og han synes at dette har vært en veldig kjekk dag. Han trekker frem at det er lærerikt å sitte i grupper, og treffe eksperter på tvers av bedrifter. Slik får vi belyst problemstillinger fra ulike hold. Han forteller at det er flott å høre at det er ulik kompetanse innen tema internt i bransjen.
Preben Ausel Kjenes kommer fra Aider AS, og han forteller at de nå har kommet i gang med Ekspertbistand, og at de ønsker å satse ytterligere på dette området. De har et bredt team med ulik erfaring og kompetanse, og er derfor godt tilrettelagt for å kunne tilby Ekspertbistand. Også Preben er fornøyd med dagen, og trekker frem at det har vært en god organisering, med faglige innlegg, caser og drøfting. Det gjør det enklere å koble til egen praksis, og bygge nettverk.
Positive resultater og fremtidige forventninger
Statistikken og tilbakemeldingene fra arbeidsgivere vitner om at Ekspertbistand fortsetter å levere gode resultater, med økende formidlingstall og vellykkede utfall. Dette markerer et avgjørende skritt fremover i å forstå og implementere effektive strategier for å redusere sykefravær og øke arbeidsdeltakelsen.
Evalueringen viste at ordningen er høyt verdsatt blant de som kjenner til den, men også at mange arbeidsgivere fortsatt er usikre på om de oppfyller vilkårene for å søke. Dette understreker behovet for klarere kommunikasjon og informasjonsarbeid, noe som ble bredt diskutert under seminaret.
Veien fremover
Med den overveldende responsen og deltakelsen i dagens seminar, ser vi frem til å fortsette å utvikle og forbedre tilbudet om Ekspertbistand. Vi oppmuntrer alle arbeidsgivere til å engasjere seg og benytte seg av denne viktige ressursen for å styrke arbeidslivet.
Den presenterte evalueringen gir flere viktige innsikter som kan guide videre arbeid og forbedring av ordningen med Ekspertbistand. Det er klart at ordningen har et sterkt potensial og er verdsatt blant de som benytter den, men det er også et klart behov for å øke bevisstheten og forståelsen av ordningen for å maksimere dens effektivitet og rekkevidde. Det skal vi fortsette å arbeide for!