Frokostmøte: – Standardiserte tiltaksløp fungerer ikke for de sårbare

Publisert

Fra venstre: Anna Molberg (Høyre), Åse Kristina Heien (SV), Per Olav Hopsø (AP), Merete Jonas (Styrke) og Kenneth Stien (Arbeid & Inkludering).

På Arbeid & Inkluderings og Forbundet Styrkes frokostmøte om stortingsmeldingen om arbeidsmarkedstiltak var innlederne samstemte: Tilpassede løsninger og tett oppfølging er nøklene for å få flere, spesielt unge, inn i arbeidslivet.

Merete Jonas, 1. nestleder i Forbundet Styrke, åpnet møtet med å understreke betydningen av å investere i mennesker som står utenfor arbeidslivet. Hun pekte på at de som står lengst unna arbeidsmarkedet, ofte har sammensatte utfordringer som krever tilpassede løsninger.

– Tiltak som sikrer en helhetlig tilnærming, med fokus på arbeidstrening og sosial støtte, er avgjørende for at deltakerne skal lykkes, sa Jonas. Hun fremhevet også viktigheten av samarbeid mellom NAV og tiltaksbedrifter for å sikre et bredere spekter av tiltak​.

Statssekretær Hopsø: – Økt innsats mot unge utenfor arbeidslivet

Statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet fulgte opp med å fremheve regjeringens forpliktelse til å få flere unge i jobb. – Norge står overfor en stor utfordring med ungdomsledighet, og det er avgjørende at vi styrker arbeidsmarkedstiltakene for å møte dette, sa Hopsø. Han la til at regjeringen setter et mål om å få 150 000 flere i arbeid innen 2030, og at ungdomsprogrammer vil spille en viktig rolle i denne satsingen​.

Oslo Economics: – Vi trenger et bedre kunnskapsgrunnlag

Nina Skrove Falch fra Oslo Economics presenterte funn fra en områdegjennomgang av arbeidsmarkedstiltakene. Hun understreket at det trengs bedre datainnsamling for å forstå hvilke tiltak som fungerer best for ulike grupper.

 – For å sikre at arbeidsmarkedstiltakene er effektive må vi ha et solid kunnskapsgrunnlag, sa Falch​​.

Stien: – Frykter målgruppeforskyvning  

Kenneth Stien, direktør i Arbeid & Inkludering, fremhevet behovet for tett og skreddersydd oppfølging, spesielt for dem som har stått lenge utenfor arbeidsmarkedet. 

– Lønnstilskudd alene er ikke nok. Det som fungerer, er tiltak som Arbeidsforberedende trening (AFT), som kombinerer arbeidstrening med individuell oppfølging. Hvis tiltak settes ut på anbud ser vi en standardisering og en målgruppeforskyvning som fører til at de svakeste ikke får plass, sa Stien.

Direktøren advarte mot for stor tro på enkle løsninger som for eksempel lønnstilskudd og oppfordret til å satse på langsiktige og helhetlige tiltak​.

Debatt om retningsvalg 

I den avsluttende panelsamtalen deltok stortingsrepresentantene Åse Kristina Heien (SV) og Anna Molberg (H). Heien understreket at politiske prioriteringer må fokusere på varig tilknytning til arbeidslivet for unge. Molberg la vekt på viktigheten av tett samarbeid med næringslivet for å møte arbeidskraftbehovet. Begge var enige om at tett oppfølging er nødvendig for å sikre at flere, spesielt unge, får og beholder jobber​.