Statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø åpnet landsmøtet med å presentere regjeringens nye tiltak for å få flere i arbeid. I en tid med økende mangel på arbeidskraft, foreslår regjeringen i sin nye stortingsmelding at deltakere i arbeidsforberedende trening (AFT) skal kunne ta fagbrev mens de er i tiltaket, noe som kan sikre varig tilknytning til arbeidslivet. Videre vil deltakerne få oppfølging etter at de har fått jobb, for å sikre at de blir værende i arbeid.
– Vi har satt oss ambisiøse mål, og arbeidsinkludering er helt sentralt for å nå disse, sa Hopsø under sitt innlegg.
Høyres ambisjoner
På dag to av landsmøtet holdt Henrik Asheim, nestleder i Høyre, et innlegg om partiets forventninger til arbeidsinkluderingsfeltet, spesielt med tanke på et mulig regjeringsskifte. Asheim understreket behovet for samarbeid med arbeidsinkluderingsbransjen for å møte etterspørselen etter arbeidskraft, og hvordan Høyre vil fokusere på tiltak som gir konkrete resultater for å få flere i arbeid.
– Vi må fortsette å legge til rette for at flere skal komme i jobb, og vi vil se på hvordan vi kan styrke samspillet mellom NAV og arbeidsinkluderingsbransjen, sa Asheim.
Kommunene som viktige aktører i arbeidsinkluderingen
Byrådsleder i Bergen, Christine Meyer, fremhevet hvordan kommunene kan spille en aktiv rolle gjennom eierstyring av arbeids- og inkluderingsbedrifter. Meyer påpekte at selv om disse bedriftene kanskje ikke gir økonomisk utbytte, har de enorm samfunnsverdi.
– Arbeidsmarkedsbedriftene løser store utfordringer knyttet til utenforskap. Vi må prioritere en strategisk eierstyring for å utnytte ressursene bedre, sa Meyer.
NAVs forventninger til bransjen
Fredag morgen fulgte Jan Erik Grundtjernlien, avdelingsdirektør i NAV, opp med en presentasjon om NAVs forventninger fremover. Han pekte på at arbeidsmarkedstiltak som AFT er avgjørende for de som står lengst unna arbeidslivet, men minnet om at ressurser må brukes med omhu. Han fremhevet også at NAV stadig jobber med å utvikle nye resultatindikatorer for å sikre at tiltakene gir gode resultater.
– Vår felles jobb er å sikre at flest mulig oppnår varig tilknytning til arbeidslivet, understreket Grundtjernlien.
Innovative anskaffelser kan skape nye muligheter
Hanne Solgård-Øverlier fra Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) satte fokus på hvordan innovative anskaffelser kan bidra til bedre løsninger innen velferds- og inkluderingsfeltet. Hun fremhevet at offentlige behovseiere og leverandører må samarbeide tettere for å utvikle nye, bedre løsninger.
– Innovasjon handler om å tørre å gjøre ting på nye måter. Vi ser allerede potensialet for mer innovasjon innen arbeidsinkludering, sa Solgård-Øverlier.
NHO Service og Handel: - Dere er en viktig rekrutteringspartner
Kårstein Eidem Løvaas, styreleder i NHO Service og Handel, pekte på hvordan arbeidsinkluderingsbransjen kan være en naturlig rekrutteringspartner for næringslivet i møte med det økende behovet for arbeidskraft. Han fremhevet at bransjen har en viktig rolle i å møte fremtidens arbeidsutfordringer.
TV BRA inspirerte
Camilla Kvalheim, ansvarlig redaktør og daglig leder i TV BRA, delte historien om hvordan TV-kanalen har vokst fra en spennende idé til en fullverdig arbeidsplass for mennesker med utviklingshemming. Hun beskrev hvordan TV BRA har gitt journalister og programledere med utviklingshemming muligheten til å bruke sine evner i mediebransjen, samtidig som de bidrar til å sette dagsorden og rapportere fra ulike landsdeler.
Veien videre for Arbeid & Inkludering
Kenneth Stien, direktør i Arbeid & Inkludering, avsluttet landsmøtet med refleksjoner rundt bransjens rolle som fagpolitisk aktør. Sammen med fagsjef Christine Schaanning diskuterte de hvordan bransjen skal fortsette å utvikle seg for å møte morgendagens utfordringer, både faglig og politisk.
– Vi representerer en bransje som blir lyttet til, og det kommer med et ansvar. Vår jobb er å ruste dere med den kompetansen som trengs for å møte fremtidens arbeidsmarked, sa Schaanning.