Nytt kurs i jobbfastholdelse kommer stortingsmeldingens mål om varig tilknytning til arbeidslivet i møte

Regjeringen har satt klare mål for å øke jobbfastholdelsen og sikre at flere kan stå i arbeid over tid. Nå besvarer Arbeid & Inkludering regjeringens utfordring gjennom nyskapende fagutvikling.

Regjeringen har satt klare mål for å øke jobbfastholdelsen og sikre at flere kan stå i arbeid over tid. Nå besvarer Arbeid & Inkludering regjeringens utfordring gjennom nyskapende fagutvikling.

Den nye stortingsmeldingen "En forsterket arbeidslinje" retter særlig fokus mot jobbfastholdelse og stabil tilknytning til arbeidslivet. I tråd med disse målene har Arbeid & Inkludering, i samarbeid med Arne Svendsrud, utviklet et nytt kurs som gir veiledere gode verktøy for å hjelpe arbeidssøkere med å bli stående i arbeidslivet.

– Regjeringen ønsker å skape et mer bærekraftig arbeidsmarked der flere kan bli stående i jobb. Det er ikke nok å få folk i arbeid – vi må sikre at de kan stå i arbeid, sier Arne Svendsrud, spesialist i arbeids- og organisasjonspsykologi.

Fra rask jobb til varig tilknytning

Tidligere har mye av fokuset ligget på å få arbeidssøkere raskt ut i arbeid, men med den nye stortingsmeldingen blir varig inkludering og jobbfastholdelse løftet som en sentral målsetning. Kurset i jobbfastholdelse er spesielt utformet for å møte disse utfordringene ved å tilby metodiske verktøy for oppfølging av arbeidssøkere både før og etter ansettelse.

Her kan du melde deg på vårt nye kurs i jobbfastholdelse

– Vi må forberede de arbeidssøkende på det som venter dem i arbeidslivet. Gjennom systematisk veiledning kan vi gi arbeidssøkere mestringsfølelse, noe som øker motivasjonen til å bli værende i jobb, selv når utfordringer oppstår, forklarer Svendsrud.

Karrierekompetanse, mestringsstrategier og tilrettelegging

Et sentralt element i kurset er kartleggingen av karrierekompetanse, ved hjelp av gode og detaljerte beskrivelser av spesifikk karrierekompetanse som trengs for å mestre jobb. Veiledere lærer å identifisere både styrker og utviklingsbehov hos den enkelte. Ifølge Svendsrud er dette avgjørende for å lykkes med jobbfastholdelse, særlig for personer med nedsatt arbeidsevne eller komplekse behov.

– Karrierelæring om jobbspesifikk karrierekompetanse er starten på prosessen, så kartlegger vi hvilke av disse ferdighetene folk er gode på og hvilke man trenger å utvikle seg på. Så velger man ut konkrete mestringsstrategier som personen selv kan jobbe med og hvilke tilretteleggingstiltak arbeidsplassen, kollegaer og ledere kan bidra med hjelp av et helt nyutviklet og konkret metodebibliotek, sier Svensrud.

Kursholderen understreker at utvikling av nødvendige ferdigheter er sentralt for at arbeidssøkere skal lykkes med å beholde jobb. Svendsrud understreker også at samarbeid med arbeidsgivere er avgjørende for å sikre tilrettelegging på arbeidsplassen som fremmer mestring og videre utvikling, samtidig som viljen og motivasjonen til å tilrettelegge øker sterkt om ledere og kollegaer ser at også personen jobber med å utvikle seg.  

Jobbfastholdelse i tråd med regjeringens mål

Stortingsmeldingen legger stor vekt på behovet for tettere samarbeid mellom arbeidsmarkedet, helsesektoren og utdanningssektoren for å sikre varig inkludering. Svendsrud er enig i at tilrettelegging på flere nivåer er nødvendig for å oppnå regjeringens mål om færre på trygd og flere i arbeid.

Det nye kurset i jobbfastholdelse, som arrangeres digitalt i slutten av oktober og starten av november, gir veiledere praktiske metoder som svarer direkte på disse behovene.

Her kan du melde deg på vårt nye kurs i jobbfastholdelse