Regjeringen styrker satsingen på arbeidsmarkedstiltakene: - Et viktig gjennomslag for å få flere i jobb

Publisert

Foto: Håkon Eltvik

Regjeringen vil bruke 468 millioner kroner mer på arbeidsmarkedstiltak neste år, ifølge budsjettforslaget som ble lagt frem i dag. – Dette viser at regjeringen tar arbeidsinkludering på alvor. Til tross for at den ordinære ledigheten er lav, økes antall tiltaksplasser, sier Kenneth Stien, direktør i Arbeid & Inkludering.

– Styrkingen er i tråd med signalene fra stortingsmeldingen En forsterket arbeidslinje, og representerer er et gjennomslag bransjeforeningen har jobbet for lenge. Regjeringen viser dermed en klar vilje til å redusere utenforskap og få flere i arbeid når tidene i arbeidsmarkedet nå er gode.

Stien fremhever at mange med nedsatt arbeidsevne sliter med komplekse helsemessige og sosiale utfordringer, men kan komme i jobb med tett og målrettet oppfølging. – Å få denne gruppen i arbeid er særlig samfunnsøkonomisk lønnsomt. Alternativet for denne gruppen er ofte uføretrygd, legger han til.

Samfunnsøkonomisk lønnsomt å satse på de mest sårbare

Regjeringens overordnede mål er å øke yrkesdeltakelsen kraftig, slik det står i stortingsmeldingen En forsterket arbeidslinje.

–En styrking av tiltaksbudsjettet må bidra til å redusere ventetiden for å få tilgang til arbeidsrettede tiltak for disse. Signalene i stortingsmeldingen skaper en forventning om at økningen i bruk av arbeidsmarkedstiltak kommer til å fortsette i årene fremover, sier Stien.

I tillegg ser vi at flyktninger, spesielt fra Ukraina, vil ha større behov for arbeidsrettede tiltak fremover, påpeker direktøren.  

– Det er viktig å sette inn tiltak som sikrer at disse raskt kommer i verdiskapende arbeid.

– Bekymret for lettvinte løsninger

– Vi er likevel kritiske til at statsbudsjettet sier lite om hvilke målgrupper som vil dra nytte av tiltakene. Når politikerne er uklare, øker risikoen for innsatsen i arbeidsmarkedspolitikken dreies mot lettvinte løsninger for personer som står nærmere arbeidslivet, på bekostning av dem som har en lengre vei å gå, sier Stien.

Direktøren mener at resultatet vil bli at mange unødvendig ender på uføretrygd, noe som kan unngås hvis Stortinget prioriterer tiltak som gir tett og bred oppfølging av personer med sammensatte behov, blant annet gjennom AFT-tiltaket. 

Ekspertutvalg: 1000 flere VTA-plasser nødvendig

I budsjettforslaget for 2025 er det satt av midler til 500 nye plasser i Varig tilrettelagt arbeid (VTA). – Dette er et positivt signal, men behovet er langt større. Mange med utviklingshemming, psykiske lidelser eller andre utfordringer har ventet i årevis på en VTA-plass, sier Stien.

– Det trengs 1000 nye plasser årlig til behovet er dekket, fastslår ekspertutvalget bak NOU-en På høy tid, som anbefaler en opptrapping i denne størrelsesordenen. Vi er helt enige med ekspertutvalget, avslutter Stien.