– For å kunne møte det økende behovet for helsetjenester, må vi øke arbeidsstyrken, fortsetter Stien, som samtidig påpeker at den yrkesaktive delen av befolkningen vil måtte bære en stadig større andel pensjonister.
– Målrettede tiltak blir stadig viktigere
- Inkluderingsviljen regjeringen har vist i Perspektivmeldingen, er et godt utgangspunkt, men må følges opp med enda mer spisset innsats, særlig mot dem som sliter mest, sier Stien.
Direktøren er tydelig på at arbeids- og inkluderingsbedriftene kan spille en avgjørende rolle i denne innsatsen. Tiltak som arbeidsforberedende trening (AFT) og varig tilrettelagt arbeid (VTA) gir mennesker med nedsatt arbeidsevne muligheten til å bidra i arbeidslivet.
– Selv om arbeidsledigheten er lav, ser vi en økning i andelen som står utenfor arbeidslivet av helsemessige årsaker. Dette paradokset krever målrettede tiltak for å få flere tilbake i jobb, sier direktøren.
– Bransjen har viktige verktøy
– Perspektivmeldingen gir oss en klar retning, men det er nå vi må handle. Inkluderingsbedriftene sitter mange verktøy som lar oss bygge en inkluderende og bærekraftig fremtid for Norge. Regjeringen og næringslivet må samarbeide tett for å sikre at flere kan bidra til samfunnet, og slik bevare den velferden vi alle er avhengige av, sier Stien.
Arbeid & Inkluderings direktør mener at arbeidsgivere viser en økende vilje til å inkludere flere i arbeidslivet, drevet av både samfunnsansvar og kamp om arbeidskraften, og at ballen mest av alt nå ligger hos regjeringen:
– Regjeringen måles ikke på hva den skriver i Perspektivmeldingen, men på evnen til å få folk i jobb. Vår evne til å holde høyest mulig andel av befolkningen i arbeid er avgjørende for å opprettholde velferdssamfunnet, sier Stien.