– En tydelig arbeidsdeling er nødvendig
Kenneth Stien, direktør i Arbeid & Inkludering, understreket at NAV og tiltaksarrangørene må ha klart definerte roller for å sikre at arbeidsmarkedstiltakene når de mest sårbare gruppene.
– NAV er godt rustet til å følge opp de som står nær arbeidslivet, mens tiltaksarrangører med spesialkompetanse må håndtere personer med sammensatte behov som krever skreddersydde løsninger. Denne arbeidsdelingen er ikke bare effektiv – den er helt nødvendig, sa Stien.
Direktøren påpekte at ressursene i dag ofte rettes mot dem som ville klart seg med enklere veiledning.
– Når dette skjer, skyves de som har størst behov for hjelp bak i køen. Det er verken rettferdig eller bærekraftig, understreket han.
Her kan du lese Arbeid & Inkluderings skriftlige høringsinnspill til arbeidsmarkedsmeldingen.
– Anbudsutsetting svekker tilbudet
Kommunikasjonssjef Modolf Moen advarte sterkt mot anbudsutsetting av Arbeidsforberedende trening (AFT).
– AFT er et tiltak for de som står lengst unna arbeidslivet og krever tett oppfølging. Når slike tiltak settes ut på anbud, blir pris ofte det avgjørende kriteriet. Resultatet er press på kvaliteten og målgruppeforskyvning, slik vi har sett med andre tiltak. Dette kan vi ikke risikere, sa Moen, etter spørsmål fra Per Olaf Lundteigen (Sp)
Kommunikasjonssjefen viste til at ESA allerede har slått fast at AFT er unntatt fra regelverket for offentlige anskaffelser, og at spørsmålet derfor kun handler om politisk vilje.
– Dette er et spørsmål om hvordan vi som samfunn ønsker å behandle de som trenger mest hjelp, poengterte han.
Tiltak som virker
Arbeid & Inkludering viser til Proba samfunnsanalyse og Frischsenterets rapport fra 2023 som viser at AFT gir samfunnsøkonomisk gevinst ved å hjelpe deltakere i varig arbeid.
– Med tydelige grenser mellom NAV og tiltaksarrangørene kan vi målrette innsatsen og sikre at ressursene brukes der behovene er størst, konkluderte Stien.