Et VTA i utvikling
Stortingsmelding 33 En forsterket arbeidslinje slår fast at tiltaket Varig tilrettelagt arbeid (VTA) skal spille en tydeligere rolle i overgangen til ordinært arbeidsliv, samtidig som det fortsatt skal tilby et varig og tilrettelagt arbeidsfellesskap for dem som har behov for det.
Dette stiller nye krav til hvordan VTA-tiltaket utformes og gjennomføres. Fire utviklingsretninger er trukket frem som sentrale: styrket overgang til ordinært arbeid, økt individuell tilpasning, tverrsektorielt samarbeid og høyere faglig kvalitet.
– VTA er i endring. Det betyr at vi må tenke nytt om hvordan vi jobber – og hva vi skal oppnå. Vi må utvikle et VTA-tilbud som både ivaretar dem som trenger varig tilrettelegging, og samtidig åpner nye dører for dem som kan ta steget videre, sier Christine Schaanning, fagsjef i Arbeid & Inkludering.
Skal forme utviklingen – ikke bare tilpasse oss
Fagsjefen peker på at utviklingen av tiltaket må ta utgangspunkt i det store mangfoldet blant medlemsbedriftene.
– Vi skal ikke bare tilpasse oss endringene – vi skal være med på å forme dem. For oss handler det om å sikre kvalitet, uavhengig av om tiltaket foregår i en skjermet bedrift eller hos en ordinær arbeidsgiver, sier hun.
Den nye satsingen skal blant annet munne ut i en faglig og politisk retning for VTA som:
- ivaretar variasjonen blant medlemsbedriftene
- gir rom for fleksibilitet og utvikling
- setter kvalitet og kompetanse i sentrum
Engasjement fra hele bransjen
I april inviterte Arbeid & Inkludering til et åpent møte, der innsikter fra en nasjonal spørreundersøkelse ble presentert og innspill fra feltet samlet inn. Responsen har vært stor og verdifull.
– Det er medlemmenes engasjement som gir denne prosessen både legitimitet og retning. Vi er dypt takknemlige for alle som har delt erfaringer og refleksjoner – både i spørreskjemaet, under møtet og i etterkant, sier Schaanning.
Veien videre
Arbeidet fortsetter nå med å systematisere innspillene og etablere en bredt sammensatt ressursgruppe. Parallelt utvikles det en fleksibel modell for VTA, med mål om å heve kvaliteten i alle ledd og bidra til sterkere politisk posisjonering av tiltaket.
– VTA er et tiltak i stadig utvikling. For å lykkes må vi sikre at både deltakere og arbeidsgivere får nødvendig støtte og forutsigbarhet. Samtidig må vi være åpne for nye løsninger som gir enda bedre muligheter for inkludering, sier Schaanning.
Mot en ny retning
Arbeidet skal etter planen munne ut i en styresak som legger føringer for det videre utviklingsarbeidet i bransjen. Det skal også etableres nye møteplasser og kompetansetiltak for medlemsbedriftene.
– Fremtidens VTA må være både trygt og ambisiøst. Derfor er det så viktig at vi utvikler dette sammen – med kompetansen og innsikten som finnes i hele bransjen, avslutter Schaanning.