Fra inkludering til tilhørighet
Nevromangfold dekker en rekke variasjoner i hvordan hjernen fungerer. Selv om diagnoser som autisme og ADHD deler noen felles kjennetegn, er det viktig å huske at alle er unike – både i styrker, utfordringer og hva som skal til for å lykkes i arbeidslivet.
Arbeid & Inkludering mener at ekte inkludering handler om mer enn tilrettelegging – det handler om å skape en følelse av tilhørighet. For å lykkes må arbeidsplassene være utformet slik at alle ansatte kan bidra på sine premisser, med både fellestrekk og individuelle forskjeller i mente.
– Vi må bort fra tankegangen om at det er individet som må tilpasse seg en fastlagt arbeidsplass. I stedet må vi spørre hvordan vi kan tilpasse arbeidsplassen slik at flere får brukt sine styrker, sier Christine Schaanning, fagsjef i Arbeid & Inkludering.
Individuelle tilpasninger fremfor faste maler
Diagnosen kan være en nyttig veiviser, men tilrettelegging må alltid ta utgangspunkt i individets faktiske behov og arbeidsstil. Personer med samme diagnose kan ha svært forskjellige utfordringer og forutsetninger i arbeidslivet. Derfor er det avgjørende at arbeidsplassen legger til rette for dialog og fleksibilitet, slik at tilpasningene formes rundt den enkeltes behov – ikke diagnose alene.
– Diagnosen kan gi verdifull innsikt og være et godt utgangspunkt for tilrettelegging, men det er alltid nødvendig å se på den enkeltes styrker, preferanser og arbeidsstil. Spørsmålet bør være: "Hvordan kan vi tilrettelegge for at du skal kunne lykkes i denne jobben?" sier Schaanning.
Teknologi som inkluderingsverktøy
Teknologi kan spille en nøkkelrolle i å gjøre arbeidsdagen mer forutsigbar og tilgjengelig – både for nevrodivergente og for alle ansatte. I Arbeid & Inkludering ser vi dette daglig gjennom bruken av digitale verktøy som gir bedre struktur, tilpasset kommunikasjon og fleksible arbeidsformer. Tydelige oppgavebeskrivelser, visuelle hjelpemidler og alternative kommunikasjonsformer er eksempler på tiltak som styrker både trivsel og produktivitet.
Fire suksessfaktorer for nevromangfold i arbeidslivet
Arbeid & Inkludering peker på flere faktorer som bidrar til et arbeidsmiljø hvor nevromangfold blir en styrke:
- Fleksible rammer som gir rom for ulike arbeidsstiler.
- Tydelige forventninger og struktur for de som har behov for det.
- Tilpasninger basert på dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.
- En inkluderende kultur med psykologisk trygghet, hvor alle tør å være seg selv.
Disse tiltakene bidrar ikke bare til et mer inkluderende arbeidsliv – de styrker også trivsel, samarbeid og produktivitet for alle ansatte.
Vil du lære mer?
Våre kommende kurs om autisme og ADHD i arbeidslivet fokuserer på hvordan vi kan skape inkluderende arbeidsplasser ved å tilpasse fellesskapet til individet.
Meld deg på kursene her:
Autisme – hva gjør vi for å lykkes på arbeidsplassen?
ADHD og arbeidsliv