Solid antall formidlinger i AFT
AFT-tiltaket har opplevd en markant økning i formidling til jobb eller utdanning, med 49,9 prosent av deltakerne som gikk videre i 2024. Dette er en økning på fire prosentpoeng fra året før. Ifølge Kenneth Stien, direktør i Arbeid & Inkludering, er dette svært positive nyheter.
– Den sterke veksten i AFT viser at stadig flere som tidligere sto langt unna arbeidslivet nå får en reell sjanse til å komme i jobb eller utdanning. Dette skyldes det gode samarbeidet mellom tiltaksarrangører, NAV og arbeidsgivere, sier Stien.
Follo Futura: Samarbeid gir resultater
Follo Futura, som topper listene for 2024, peker på godt samarbeid med NAV, arbeidsgivere og videregående skoler som en avgjørende suksessfaktor.
– Sammen med kandidatene, NAV og arbeidsgivere har vi utforsket kundebehovet og utviklet tjenester i tråd med dette. På denne måten får kandidatene jobb og utdanning, NAV får innbyggere i jobb og arbeidsgivere får kvalifisert arbeidskraft, sier Mette Veiby, administrerende direktør i Follo Futura.
Hun fremhever også at det kontinuerlige arbeidet med kvalitetsforbedring gjennom et ISO-sertifisert kvalitetssystem og inspirasjon fra lean-metodikk har bidratt til de gode resultatene.
– Vi har standardisert rutiner og klargjort de viktige trinnene i prosessen som medfører at mennesker kommer i jobb eller utdanning. Sammen med arbeidsgivere i regionen har vi utviklet Follomodellen, hvor vi deler erfaringer og lærer av hverandre, sier Veiby.
Beredt: Relasjonsbygging som nøkkel til suksess
For Beredt er det særlig relasjonsbygging som trekkes frem som en suksessfaktor.
– Vi tror nøkkelen til suksess ligger i vårt sterke fokus på relasjoner – både med deltakerne og arbeidsgivere. Gjennom overordnede samarbeidsavtaler med bedrifter som brenner for inkludering, skaper vi gode muligheter for varig tilknytning til arbeidslivet, sier Rune Soltvedt, daglig leder i Beredt.
Han fremhever også betydningen av individuell oppfølging.
– Vi har styrket vårt arbeid gjennom InFlow24-sertifisering av alle jobbveiledere, noe som har gitt oss bedre verktøy for individuell veiledning. Samtidig har vi satset mer på én-til-én-oppfølging og utvidet samarbeidet med opplæringskoordinatorer, sier Soltvedt.
Personalpartner: Økt fokus på utdanning gir resultater
Personalpartner har i løpet av 2024 hatt en betydelig økning i antall deltakere som avsluttes til utdanning.
– Med ny fullføringsreform og økt fokus på fagbrev og kompetanse opplever vi større fleksibilitet og driv mot å gi unge gjennomførte fagløp. Vi opplever også et åpent og raust næringsliv i Moss som ser mulighetene i bærekraftig rekruttering, sier Ann-Monica Strømme Borhaug, daglig leder i Personalpartner.
Satsningen på kompetanseheving og styrket kunnskap om utdanningssystemet har også bidratt til resultatene.
– Vi har spisset opplæringen slik at den i større grad gir relevans for videre fagløp. Dette har gjort at flere unge finner veien til både jobb og utdanning, sier Strømme Borhaug.
Suksess som inspirerer til videre arbeid
Kenneth Stien i Arbeid & Inkludering understreker viktigheten av videreføring av det gode arbeidet som gjøres i bransjen.
– Hver person som går fra trygd til arbeid betyr mye, både økonomisk og menneskelig. Staten sparer store summer på at færre blir uføre, samtidig som flere får muligheten til å bidra i arbeidslivet. Nå er det viktig å bygge videre på denne suksessen og sikre forutsigbare rammer for det videre arbeidet, avslutter Stien.