Fagkonferansen 2025: Innovatørene – Bransjen som drivkraft for fremtidens arbeidsinkludering

Publisert

Fagsjef i Arbeid & Inkludering, Christine Schaanning og Alexander Haneng direktør for innovasjon og bærekraft i NHO Service og Handel.

Arbeidsinkludering er en avgjørende faktor for å opprettholde velferdsstaten i møte med en aldrende befolkning og økende behov for arbeidskraft. Fagkonferansen 2025: Innovatørene er derfor ikke bare en arena for deling av kunnskap – det er en handlingsplattform hvor bransjen samles for å lede an i utviklingen av nye løsninger.

– Vi ønsker å utfordre bransjen til å ta en aktiv rolle i fagutviklingen, til å tenke nytt og bidra til løsninger som sikrer at flere får tilgang til arbeidslivet. Konferansen er vår mulighet til å samle de mest fremoverlente aktørene og skape reelle endringer, sier Christine Schaanning, fagsjef i Arbeid & Inkludering. 

Les mer om Fagkonferansen 2025 og meld deg på her

Årets konferanse har en tydelig rød tråd: Innovasjon som en forutsetning for fremtidens arbeidsinkludering. Dette er reflektert i programmet, som starter med en gjennomgang av samfunnsutfordringene og de politiske føringene som påvirker feltet, før det går videre til konkrete innovasjonsprosjekter, digitale løsninger og nye samarbeidsmodeller. 

Innovatørenes Inkubator – fra innsikt til handling 

En av konferansens mest sentrale sesjoner er Innovatørenes Inkubator, en interaktiv arbeidsøkt hvor deltakerne jobber sammen for å utvikle nye konsepter og løsninger. Inkubatoren er inspirert av Stortingsmeldingen om arbeidsmarkedstiltak og Perspektivmeldingen 2024, som begge peker på behovet for mer innovasjon, digitalisering og samarbeid på tvers av sektorer. 

Bakgrunnen for inkubatoren er klar: Bransjen trenger nye verktøy og metoder for å møte samfunnets krav om økt sysselsetting, samtidig som vi ivaretar de mest sårbare gruppene i arbeidsmarkedet. I stedet for å diskutere utfordringene passivt, vil deltakerne i inkubatoren aktivt jobbe med å utvikle løsninger innenfor følgende områder: 

  • Nye modeller for arbeidsforberedende trening (AFT) – hvordan kan vi sikre at tiltakene har en mer varig effekt? 
  • Bruk av kunstig intelligens i jobbmatching og veiledning – hvordan kan vi bruke teknologi til å skape mer effektive og treffsikre løsninger? 
  • Tverrsektorielt samarbeid mellom NAV, utdanning og næringsliv – hvilke strukturer må på plass for å styrke samspillet mellom disse aktørene? 
  • Samfunnsøkonomisk verdi av arbeidsinkludering – hvordan kan vi dokumentere bransjens bidrag på en enda bedre måte? 

Inkubatoren blir ledet av Alexander Haneng, direktør for innovasjon og bærekraft i NHO Service og Handel, som også vil gi deltakerne en praktisk innføring i innovasjon som arbeidsform.

Alexander Haneng er tidligere innovasjonsdirektør i Posten Bring som har vunnet prisen for Norges mest innovative virksomhet to ganger. Innovasjonsmetodikken han var med å utvikle i Posten Bring har vært case på MIT. 

– Vi vet at bransjen har mye kunnskap og gode ideer, men ofte mangler vi strukturerte prosesser for å gjøre idéer til realitet. Inkubatoren er skapt for å gi deltakerne verktøyene de trenger for å gå fra tanke til handling, sier Haneng. 

Kunstig intelligens og Klara – teknologi som forsterker menneskelig innsikt 

Et av de mest spennende innovasjonsprosjektene som presenteres på konferansen, er Klara, et KI-verktøy utviklet for å styrke arbeidsgiverkontakten og forenkle jobbmatching. Klara henter sanntidsdata via direkte integrasjon med blant annet Arbeidsplassen.no og Utdanning.no for å gi veiledere mer treffsikre anbefalinger til arbeidsgivere og arbeidssøkere. 

– Kunstig intelligens skal ikke erstatte veiledernes kompetanse, men forsterke den. Med Klara kan vi ta smartere valg, raskere – og sørge for mer treffsikre tiltak i arbeidsinkluderingen, forklarer Schaanning. 

Kommunikasjonssjef i Arbeid & Inkludering, Modolf Moen, som har vært involvert i utviklingen og implementeringen av Klara, legger til: 

– Vi ser et enormt potensial i bruken av KI for å gjøre arbeidsinkludering mer målrettet og effektiv. Testpanelet som har prøvd klara gir svært god respons. Klara er bare starten på hvordan teknologi kan støtte bransjen, sier Moen.

Bransjen som fagutviklere og innovatører 

Fagkonferansen 2025 er mer enn en møteplass – den er en drivkraft for endring. Innovasjon er ikke bare et buzzord; det er en nødvendighet for å sikre at arbeidsinkludering fortsetter å være en sentral del av velferdssamfunnet. Konferansen gir deltakerne innsikt i fremtidige trender, men enda viktigere: den setter dem i stand til å utvikle løsninger i fellesskap. 

– Vår bransje har en unik kompetanse på hvordan vi får mennesker i jobb, og det er denne kompetansen vi må videreutvikle og synliggjøre. Gjennom konferansen håper vi å inspirere flere til å ta lederskap i innovasjonsarbeidet, slik at vi kan sette dagsordenen for arbeidsinkludering fremover," avslutter Schaanning. 

Fagkonferansen 2025: Innovatørene arrangeres 26.–27. mars. Har du ikke meldt deg på enda? Sikre deg plass nå!