Inkluderende Jobbdesign: Nye muligheter i lys av Stortingsmelding 33 – En forsterket arbeidslinje

Inkluderende Jobbdesign har de siste årene vist seg å være en effektiv metode for å inkludere personer med nedsatt arbeidsevne og behov for kvalifisering i arbeidslivet. Metoden har nå fått forsterket oppmerksomhet gjennom sin omtale i den nye stortingsmeldingen om arbeidsmarkedspolitikk.

Dette gir bransjen en mulighet til å både styrke og påvirke den fremtidige arbeidsorganiseringen, hvor en kan tilrettelegge for at personer med nedsatt arbeidsevne kan bidra til arbeidslivet på en lønnsom måte for arbeidsgiver.

Metodens omtale i Stortingsmeldingen: Hva betyr dette for oss?

– Inkluderende Jobbdesign trekkes frem som et eksempel på en effektiv metode for å fremme oppgavedeling i arbeidslivet, forklarer Paal Haavorsen, seniorrådgiver i Arbeid & Inkludering, og utdyper:

– Stortingsmeldingen understreker at slike oppgavefordelingsmetoder kan bidra til å møte utfordringene knyttet til arbeidskraftmangel i arbeidslivet. Med utgangspunkt i de signalene som fremkommer i stortingsmeldingen, har bransjen foreslått et konkret innspill til de pågående forhandlingene vedrørende ny IA-avtale, om at Ekspertbistand utvides til også å omfatte redesign av arbeidsoppgaver.

Haavorsen mener et slikt tilskudd kan stimulere flere bedrifter til å ta i bruk Inkluderende Jobbdesign, påpeker Haavorsen.

–  En slik justering av regelverket til Ekspertbistand vil kunne bli et nytt verktøy for å redusere antallet sykmeldte.

Økt interesse fra politisk hold

Den økte interessen for metoden vår blir også tydelig denne uken, når direktør Kenneth Stien, kommunikasjonssjef Modolf Moen og avdelingsleder for VTA i Sens Arbeidsinkludering, Elisabet A. Nordahl, møter Oslos helsebyråd Saliba Andreas Korkunc. Han har vist stor interesse for hvordan bransjen vår arbeider, og spesielt for Inkluderende Jobbdesign. Dette møtet er en viktig mulighet til å synliggjøre metodens potensial, og kan åpne dører for nye samarbeidsprosjekter innen offentlig sektor.

Vil du høre mer om Inkluderende Jobbdesign?


På den kommende VTA-konferansen 2024: Valgfrihet vil vi få spennende innblikk i hvordan redesign av arbeidsoppgaver kan fungere ved bruk av metoden Inkluderende Jobbdesign. Maja Venås Eriksen fra Veksttorget og Mari Husby Aksnes fra Verdal bo- og behandlingssenter vil presentere konkrete erfaringer fra sitt arbeid med oppgavedeling og alternativ rekruttering. Denne modellen har også skapt større valgfrihet for VTA-deltakerne hos Veksttorget. I tillegg vil Eriksen og Aksnes vise hvordan erfaringene fra dette prosjektet har overføringsverdi til andre bransjer. Denne sesjonen på konferansen vil gi deltakerne både inspirasjon og praktiske verktøy for hvordan Inkluderende Jobbdesign kan benyttes i ulike sektorer, og hvordan det kan skape mer bærekraftige og inkluderende arbeidsmiljøer.

Veien videre


Med utgangspunkt i den nye interessen rundt denne metoden, har bransjen nå muligheten til å løfte Inkluderende Jobbdesign til et nasjonalt virkemiddel for arbeidsinkludering. Ved å fortsette det gode arbeidet som skjer innen fagutviklingen i bransjen, opprettholdelse av gode resultater og et tett samarbeid med arbeidsgivere, kan vi sikre at metoden blir en integrert del av norsk arbeidsmarkedspolitikk og bidra til et mer inkluderende og effektivt arbeidsliv for alle.