Tourettes syndrom er en nevrobiologisk tilstand som karakteriseres av ufrivillige, raske, plutselige bevegelser og lyder som gjentar seg. Bevegelsene og lydene kalles tics. Tourettes syndrom er en av flere ticstilstander.
Negative reaksjoner fra omgivelsene inkl. arbeidsplassen og følelsen av å være annerledes kan være en betydelig stressfaktor. Kunnskap om kompleksiteten ved Tourettes syndrom er en avgjørende faktor for gode og effektive tiltak. For enkelte kan det være en ukomplisert forstyrrelser, men for flesteparten (90%) forkommer det tilleggsvansker en som nærperson også må ha kjennskap til.
Det er viktig at vi har kjennskap til sårbarhetene og ikke gjør hverdagen deres enda mer stressende enn den allerede er. Mange personer med Tourettes kommer gjennom skole, videregående og arbeidsliv på egen hånd, mens andre kan møte store utfordringer med å komme igjennom ordinære forløp – vanskene blir ofte forsterket da de ofte blir misforstått/feilvurdert av omgivelsene. God kunnskap og tilrettelegging vil for mange med Tourettes vil være en forutsetning for å lykkes og utvikle sitt potensiale, også i arbeidslivet.
Temaet blir sett fra et pedagogisk/psykologisk perspektiv og ikke et diagnostisk. Forelesningene vil være praktisk rettet, og gir kursdeltakerne gode muligheter for å omsette tanker og refleksjoner til praktisk handling.
Formål med kurset
Ved å delta i denne presentasjonen, kan en forebygge misforståelser som gjerne oppstår i kommunikasjonen med aktuell person på arbeidsplassen, og en kan forhindre feiltolking av atferden hos personen med disse vanskene.
Kurset vil gi økt grunnforståelse for vanskene disse diagnosene kan gi, hva vi må være oppmerksomme på, samt ideer til hva som kan være klokt å ta hensyn til for planlegging av tiltaksbasert utforming på arbeidsplassen.
Innhold
- Denne dagen vil vi – med glimt i øyet – se litt på:
- Hva er Tourettes syndrom
- Hva er tics
- Myter og fakta
- Komorbiditet, ulikheter og likheter,
- Kan det behandles?
- Anbefalt tilrettelegging