Program Fagkonferansen 2025
-
11:00–12:00Innsjekk og lunsj
-
12:00–12:20Velkommen og åpning av Fagkonferansen 2025
Arbeidslivet skriker etter arbeidskraft, samtidig som 650 000 mennesker står utenfor arbeidsmarkedet. Regjeringens ambisjon er å øke sysselsettingen med 150 000 innen 2030. Men hvordan skal vi klare det?
Vi inviterer til en debatt med fremtidens politiske ledere. Unge utenforskap er en særlig stor utfordring, og unge menn er overrepresentert blant de som faller utenfor. Hva skal til for å snu denne utviklingen? Hvilke tiltak må på plass for å sikre at flere unge finner veien til utdanning, arbeid og mestring?
-
Kenneth StienDirektør Arbeid & Inkludering
-
Gaute Børstad SkjervøAUF-leder
-
Aleksander StokkebøStortingsrepresentant for Høyre
-
-
12:20–12:40Åpning: Vår oppdragsgiver
-
Maria Schumacher WalbergNav-leder Oslo
-
-
12:40–13:00Åpning: Våre samarbeidspartnere
-
Katinka Greve LeinerDirektør Ferd Sosiale Entreprenører
-
-
13:00–13:20Åpning: Våre samarbeidspartnere
-
Kim Høyer HolumKommunalsjef for Eierskap i Kristiansand kommune
-
-
13:20–13:40Pause
-
13:40–14:00Innovasjoner som har formet dagens praksis
Arbeidsinkluderingsbransjen har gjennomgått betydelige omstillinger og innovasjoner for å møte samfunnets stadig skiftende behov. I dette innlegget ser vi tilbake på viktige satsinger og endringer som har formet dagens praksis, og hvilke erfaringer vi kan ta med oss videre. Med bakgrunn i tidligere innovasjoner og omstillinger, rettes blikket fremover mot hvordan bransjen kan posisjonere seg for fremtidens utfordringer og muligheter.
-
Annette EkmanAdministrerende direktør Inko og nestleder styret Arbeid & Inkludering
-
-
14:00–14:30Et blikk på dagens samfunn - utfordringer og muligheter
Nyby har over 10 års erfaring med innovasjon og samarbeid, som muliggjør oppgavedeling, ressursmobilisering og arbeidsinkludering i stor skala. På veien har de utviklet unik kompetanse, arbeidsmetodikk og teknologi som gjør overgangen til morgendagens velferdsmodell inspirerende og effektiv for kommune-Norge.
Sammen med OsloKollega har Nyby arbeidet med hvordan vi kan skape varige systemendringer igjennom tverrsektorielt samarbeid. Dette får vi høre mer om under dette innlegget.
-
Fredrik GulowsenGründer og daglig leder av Nyby
-
Andreas BerfenstamDaglig leder OsloKollega Utvikling
-
-
14:30–14:50Pause
-
14:50–15:15Innovasjon innen arbeidsinkluderingsfeltet - Samarbeid med Nav
I dette innlegget får vi høre om Fønix sitt samarbeid med Nav Sandefjord vedrørende prosjektet "Oppfølging Ungdomsgaranti". Dette prosjektet ble til på bakgrunn av et tett samarbeid mellom NAV Sandefjord Ung og Fønix ungdomsavdeling gjennom flere år, hvor lederne i begge avdelingene har sett behovet for et tiltak for unge som vi ikke når gjennom de ordinære tiltakene.
Hovedmålet er å tilby tidlig, tett og tilpasset oppfølging som passer ungdommen. Jobbspesialistene skal sammen med ungdommen finne fram til den enkeltes interesser, styrker og bistandsbehov for å komme i posisjon til å komme i utdanning eller arbeid. Jobbspesialistene samarbeider også med de instansene som enhver tid er relevant for den enkelte ungdom. Fra høsten 2024 er forskere fra USN koblet på prosjektet.
-
Susanne Fauskanger, avdelingsleder FønixDina Soot, jobbveileder Fønix
-
Ole Petter Gravningen, leder Nav SandefjordBrit Ferger, avdelingsleder Nav Sandefjord
-
-
15:15–15:35Innovasjon innen arbeidsinkluderingsbransjen - Samarbeid med fylkeskommunen
I dette innlegget får vi høre om Follo Futura sitt prosjekt med Ås videregående skole, som har fått navnet "Mestringsverkstedet".
Mestringsverkstedet er et samarbeid mellom Akershus fylkeskommune, de videregående skolene, veiledningssenteret i Follo samt Futuragruppen. Sammen skal vi jobbe for sosial bærekraft, utvikle et tilbud til utsatte elever i Follo og trekke veksler på og lære av hverandre hverandres kompetanse innenfor karriereveiledning, opplæring, utdanning, fagopplæring, og formidling til jobb. På denne måten blir Mestringsverkstedet en utvidelse av laget rundt eleven som er utdannings- og jobbrettet.
-
Mette Veiby, administrerende direktør FuturagruppenSynnøve Aas Gulvik, rektor Ås videregående skole
-
-
15:35–15:45Pause-strekk med BravoAktiv
BravoAktiv har utviklet treningsappen Bravo, som er en unik og gratis tilrettelagt treningsapp for mennesker med utviklingshemming og alle som profiterer på ytre motivasjon.
De kommer til oss for en liten pausestrekk!
-
Monica JohannessenDaglig leder - BravoAktiv
-
-
15:45–15:55Pause
-
15:55–16:25Panelsamtale
Vi oppsummerer dagens tema, og trekker en linje fra hvor bransjen kommer fra samtidig som vi retter blikket mot mulighetene vi har foran oss.
-
Fredrik GulowsenDaglig leder og gründer av Nyby
-
Andreas BerfenstamDaglig leder OsloKollega Utvikling
-
Annette EkmanAdministrerende direktør Inko
-
Johan Martin LeikvollTidligere direktør Arbeid & Inkludering
-
Samtale-leder: Christine SchaanningFagsjef Arbeid & Inkludering
-
-
16:25–16:30Avslutning dag 1
-
19:00–23:00Middag
Årets middag finner sted ved Via Vika, i deres Food Court, Via Village.
Ved denne Foodcourten får vi spennende streetfood fra flere ulike matboder i en avslappet atmosfære. Benytt muligheten til å smake på en ny rett, og hils på bransjekollegaer du ellers ikke møter på!
For mer informasjon: Via Village Foodcourt
-
Via Village FoodcourtMunkedamsveien 29, 0251 Oslo
-
-
09:00–09:10Oppsummering dag 1 og målsetning for dagen
-
Alexander HanengDirektør for innovasjon og bærekraft i NHO Service og Handel
-
Konferansier og fasilitator
-
-
09:10–09:30Innovasjon som arbeidsform - Hva er en god idé?
Fra idé til implementering, fra implementering til drift.
-
Alexander HanengDirektør for innovasjon og bærekraft i NHO Service og Handel
-
Konferansier og fasilitator
-
-
09:30–10:00KI som akselerator for innovasjon
Bransjeforeningen oppdaterer om hvordan vi har arbeidet langsiktig for å kunne ta i bruk den siste teknologiske utviklingen for å kunne gi våre medlemsbedrifter skreddersydde verktøy - med KI som los i det datadrevne landskapet.
-
Modolf MoenKommunikasjonssjef Arbeid & Inkludering
-
Christine SchaanningFagsjef Arbeid & Inkludering
-
-
10:00–10:20Pause
-
10:20–10:40Hvordan arbeide strategisk innen rammene vi har?
Hvordan kan bransjen arbeide langsiktig og strategisk innenfor rammene av de ulike tiltakene? Hvordan kan vi skape praksisendring? Og hva vil egentlig vår oppdragsgiver, Nav, ha?
-
Roar WangbergLeder for AFT og VTA Norge - Fretex Jobb og Oppfølging AS
-
-
10:40–11:00Hvordan personvern kan integreres i nye digitale løsninger
Hvordan kan vi kombinere innovasjon med ansvarlig bruk av teknologi og data i arbeidsinkludering? Siv Kristin Henriksen gir innsikt i hvordan personvern må integreres i nye digitale løsninger for å sikre både trygghet og effektivitet i et moderne arbeidsliv.
-
Siv Kristin HenriksenJurist NHOs advokattjenester
-
-
11:00–11:15Veier etter inkubatoren
Vi får en gjennomgang av mulige veier i etterkant av inkubatoren.
-
Elin MathiesenSeniorrådgiver NHO Arbeidsliv
-
Hanne Solgård-ØverlierInnovasjonspådriver Leverandørutviklingsprogrammet (LUP)
-
-
11:15–11:30Praktiske erfaringer fra test av Klara
Arbeid & Inkludering ønsker å styrke bransjens posisjon som en ledende aktør innen arbeidsinkludering gjennom en offensiv satsing på datadrevet arbeidsgiveroppfølging. Kunstig intelligens (KI) og dataanalyse gir nye muligheter for mer målrettet og effektiv arbeidsinkludering, og vi ønsker at bransjen skal være i front av denne utviklingen.
Verktøyet Klara vil stå sentralt i denne satsingen. Det er et beslutningsstøtteverktøy bygget på spesialtilpasset GPT-teknologi, utviklet for å hjelpe jobbveiledere med å styrke arbeidsgiverkontakt og skreddersy oppfølgingen av arbeidssøkere. Klara erstatter ikke veilederens faglige skjønn, men forsterker og forbedrer arbeidsprosessen med datadrevet innsikt.
Vi får høre fra markedskoordinator ved Blå Kors Arbeid og Inkludering, Truls Rogstad, som gir oss noen praktiske erfaringer i bruken av Klara.
-
Truls RogstadMarkedskoordinator Blå Kors Arbeid og Inkludering
-
-
11:30–12:30Lunsj
-
12:30–13:30Inkubator
Innovasjon innenfor rammene av Stortingsmeldingen
Innovatørenes Inkubator er en praktisk arbeidsøkt hvor vi utforsker hvordan arbeidsinkluderingsfeltet kan videreutvikles innenfor rammene av de politiske føringene og bransjens behov. Målet er å skape konkrete, innovative konsepter som kan bidra til ny praksis og befeste bransjens posisjon som fagutviklere.
Del 1: Innovasjonssprint – Idémyldring
Deltakerne jobber i grupper innen ulike og valgfrie innovasjonstemaer, som for eksempel kravspesifikasjoner, tverrsektorielt samarbeid, og implementering av nye teknologiske løsninger. Med veiledning fra fasilitatorer utvikles idéer som kan ta utgangspunkt i reelle utfordringer og avklaringer, som innen budsjettering, strategi, markedsføring og implementering.
-
Alexander HanengDirektør for innovasjon og bærekraft i NHO Service og Handel
-
Konferansier og fasilitator
-
-
13:30–13:45Pause
-
13:45–14:45Inkubator
Del 2: Konseptualisering og business case-utvikling
Etter idémyldringen får gruppene muligheten til å utvikle konkrete konsepter og business case med veiledning fra fasilitatorene. Fokuset ligger på å materialisere konkrete ideer med bakgrunn i både behov og muligheter rundt bransjen. Gruppene arbeider for å utforme gjennomførbare løsninger, som samles inn digitalt etter økten. Disse innspillene vil bli systematisert og kan gi grunnlag for videre utvikling og faglig diskusjon i bransjen.
-
Alexander HanengDirektør for innovasjon og bærekraft i NHO Service og Handel
-
Konferansier og fasilitator
-
-
14:45–15:00Pause
-
15:00–15:30Oppsummering
Avslutning og veien videre
Vi oppsummerer inkubatoren, og får en gjennomgang av potensielle oppfølgingspunkter og fremtidige samarbeidspartnere.Business casene vil bli samlet inn for å danne et kunnskapsgrunnlag for videre innovasjonsarbeid i bransjen. Gjennom inkubatoren tar vi et viktig steg fra idé til strukturert innsikt, som kan bidra til konkrete tiltak og ny praksis i arbeidsinkluderingsfeltet.
-
Alexander HanengDirektør for innovasjon og bærekraft i NHO Service og Handel
-
Konferansier og fasilitator
-