I Asker Produkt får de VTA-ansatte en verdig fagopplæring innen et felt de interesserer seg for. Foto: Asker Produkt
Asker Produkt legger vekt på å gi en verdig utdanning som åpner dører til arbeid for alle. Det gjør de gjennom godt samarbeid med arbeidsgivere og ved å tilby sine VTA-ansatte fagopplæring fra dyktige fagfolk.
– Vi skiller oss ut ved å utfordre den tradisjonelle oppfatningen av ordet "Varig" i Varig tilrettelagt arbeid (VTA). For oss handler det om tilrettelegging, men det trenger ikke nødvendigvis å være varig. Vi søker etter en helhetlig plan som passer den enkelte, sier dalig leder Britt Villa i vår medlemsbedrift Asker Produkt.
Fra produksjon til kompetanse
Asker Produkt tilbyr reelle tjenester som samfunnet trenger, blant annet innen skilt, kantine, design og håndverk. Produksjonsarenanene for disse varene og tjenestene brukes til det beste for alle som er involvert. De VTA-ansatte får erfarig fra et sosialt arbeidsmiljø og opplæring innen fagfelt hvor de kanskje drømmer om å skape seg en karriere.
– Fra produksjon til kompetanse, tilbyr Asker Produkter fagopplæring innen tjenester som markedet etterspør. For å nå dette målet, er det viktig for oss å ha de beste menneskene med på laget. Vi etterspør kompetanse som er relevant og etterspurt i arbeidslivet. Vi søker attraktive samarbeidspartnere som deler vår visjon om å forberede enkeltpersoner til arbeidslivet. Vi kaller oss en stolt kompetansebedrift og har ambisjoner om å sette standarder innen arbeidsinkludering, sier Villa.
Skolering av næringslivet
– Noen arbeidsgivere kan vegre seg for å ta imot VTA-ansatte i hospitering i sin bedrift. Det viser seg at det ofte er på grunn av manglende kunnskap. Derfor jobber vi aktivt med å gi informasjon og kunnskap for å redusere terskelen for å ta inn en VTA-ansatt.
Asker Produkt har deltatt aktivt i prosjekter om kursing i sosial profil.
– Vi har skolert arbeidsgivere som tar inn VTA-ansatte, gjennom et pilotprosjekt i Asker kommune. Opplæringen rettet seg både mot våre veiledere og mot næringslivet. Kursopplegget gav sertifisering som viser at man er skolert i sosial profil, og dermed er godt rustet til å ta imot VTA-ansatte og andre som har behov for tilrettelegging. Det handler om å kunne møte mennesker som er litt annerledes, og se deres behov, sier Villa.
Kickstarter næringslivets bærekraftsarbeid
Asker Produkt ønsker å være tilgjengelige for næringslivet. Det gjør de gjennom å arrangere frokostseminarer, engasjere seg i næringsforeninger, og delta aktivt på næringsdager. Asker Produkt deltar også i et nettverk i næringslivet i Asker som kaller seg No17. Nettverket har fått navnet sitt etter det syttende og siste hovedmålet i FNs bærekraftsmål, som omhandler samarbeid for å nå de øvrige bærekraftsmålene.
– I dette nettverket jobber vi med bærekraft og samarbeid. Samarbeid med blant annet næringslivet, er et høyt prioritert bærekraftsmål for oss i Asker Produkt. Vi scorer høyt på mange andre bærekraftsmål også, så de som samarbeider med oss vil dermed score høyt innen flere bærekraftsmål, sier Villa.
En bedrift som tar imot en VTA-ansatt som hospitant i sin bedrift, vil være med på å bidra til for eksempel rettferdig, inkluderende og god utdanning til alle (bærekraftsmål nr. 4) eller anstendig arbeid til alle (mål nr. 8). En positiv bieffekt av dette, er at dette på sikt også bidrar til å nå bærekraftsmålene om mindre ulikhet (nr. 10) og å utrydde fattigdom (nr. 1).
– I vår bransje ser vi arbeidet med VTA-ansatte som et kinderegg; en treenighet av verdifulle elementer, sier Villa og utdyper: – Hos Asker Produkt finner våre ansatte verdi i å utvikle seg faglig, veilede andre og skape produkter av høy kvalitet.